Praktijk voor EFT therapie en supervisie

Humor

Column

Mijn boekenkast puilt uit. Een sympathieke verslaving die, net als veel andere verslavingen, ook onaangename bijwerkingen heeft. Want er staan juweeltjes op de plank die meer aandacht verdienen dan ze krijgen.

Een voorbeeld daarvan is ‘Zo ben ik nu eenmaal’ van psychiater Willem van der Does. Ik heb het al aan heel wat dierbaren cadeau gedaan. Illustrator Peter van Straaten schetst hilarische taferelen bij de rake beschrijvingen van de menselijke persoonlijkheid waar de schrijver ons op trakteert. Wat te denken van het echtpaar dat aan de oever van een meer uitkijkt over een adembenemend fraai berglandschap waarbij de vrouw aan de man vraagt: “Hans, ik weet het nooit bij jou... maar mag ik dit nou mooi vinden?”

Ik houd van dit soort fijnzinnige, subtiele humor. Zo uitvergroot is de tragiek van dit echtpaar terstond duidelijk. Het tragikomische relativeert het menselijk gestuntel en zorgt voor een mildere kijk op onszelf en onze naasten. Want net als dit echtpaar ploeteren we heel wat af in ons leven.

Gelukkig hebben we de humor die ons verleidt tot een ruimere blik op het bestaan en die het ons gemakkelijker maakt om lichter en luchtiger met twijfels, onenigheid of problemen om te gaan. Hoe bevrijdend kan het zijn om welgemeend te lachen om onszelf en om elkaar. En om te zien dat we onze emoties niet zíjn maar dat we ze alleen maar, naast heel veel andere zaken, hébben. In plaats van ‘ik ben boos’ is er ‘iets in mij’ dat boos is.

Wat er werkelijk aan de hand is, raakt vaak versluierd door onze onbeteugelde emoties. Ze ondermijnen de relatie en kunnen ertoe leiden dat mensen uit elkaar gaan. Uitgeput en moegestreden door de ruzies, verwijten, slapeloze nachten, eenzaamheid en onmacht. Ze geven elkaar de schuld, terwijl hun onhandige omgang met elkaar de ware schuldige is. Daardoor kunnen ze over het hoofd zien dat er vaak in potentie wel degelijk nog genoeg liefde is.

Daarom pleit ik voor actie bij de allereerste scheurtjes in de relatie. Verras elkaar eens met een ‘therapiebon’. Enkele gesprekken zijn vaak voldoende om nieuwe golven van genegenheid op gang te brengen. Die boekenbon kan altijd nog.

Meer columns

Ineke Scholten, Partituur, praktijk voor EFT relatietherapie en supervisie